Nieuws

Zeemanskoor zwaait Dirk en Anneke Eveleens uit

Het stond in de krant: “Na 50 jaar hard werken is het mooi geweest.” Een uitspraak van Dirk en Anneke Eveleens die na die 50 jaar nu hun Palingrokerij in Burgerveen overdragen aan hun dochters Anouk en Paola. Een tijd van afscheid nemen maar ook van welkom heten, dus een beetje feestelijkheid is daarbij wel op zijn plaats. Op zaterdag 30 september 2023 mocht Zeemanskoor Skuytevaert daar een steentje aan bijdragen met een optreden bij het terras op de parkeerplaats van het bedrijf.

Onder leiding van, even terug van weggeweest, dirigent Jan Volbeda klonken de mooie luister- en gezellige meezingliedjes voluit over het terrein. Een mooie setting voor een zeemanskoor met op de achtergrond de palingrokerij en met zicht op een rij hobby-rokers. Lekkere luchten ook natuurlijk, die uitnodigden tot het later met smaak een broodje paling eten. Biertje of frisje erbij, in het zonnetje, en het werd een gouden middag.

Klik hier voor de foto’s, gemaakt door Marie Schonenberg en Judith van Wendel de Joode

Optreden op gezellig Visserijfeest bij Sophieke

Klederdrachtgroep Noordwijk, Fish & Chips, Zeemanskoor Skuytevaert en het Makreelrokersensemble Skuytevaert vormden op woensdag 23 augustus gezamenlijk de ingrediënten van het Visserijfeest bij SWV Sophieke in Wassenaar.

De bewoners van het zorgcentrum genoten ervan in de grote tuin, waar het warme zonnetje vriendelijk werd getemperd door de schaduw van de hoge bomen. Ook prettig voor de mensen van de klederdrachtgroep uit Noordwijk, want die traditionele kleding bestond vroeger uit nogal veel lagen van dikke stoffen. Maar mooi om te zien was het ook. Na een lunch van Fish en Chips trad Zeemanskoor Skuytevaert aan om de aanwezigen te vermaken met fijne zeemansliedjes, waaronder natuurlijk de lekkere meezingers niet ontbraken. En voor wie aan het eind van de middag nog trek had in een versgerookte makreel, of er later thuis van wilde smullen, lagen die smakelijke vaak nog warme visjes al kant en klaar te wachten op hun kopers.

(klik hier voor foto’s gemaakt door Judith van Wendel de Joode)

Tweekorenfestival met 60 jaar getrouwde gitarist

Tijdens het Tweekorenfestival op 9 augustus in de Feestweek van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert bleek een van de muzikanten, gitarist Siem Guijt, net 60-jaar getrouwd te zijn met zijn Coby. Daar moest op gezongen worden en dat deden Zeemanskoor Skuytevaert, Shantykoor Voor de Mast en verder alle aanwezigen dan ook met een hartelijk ‘Lang zullen ze leven’. Maar verder klonken er deze middag natuurlijk vooral zeemansliederen, krachtig gezongen door de twee ervaren koren.

Als er wordt opgetreden bij de KWV Skuytevaert is dat logistiek nogal een onderneming. De locatie ligt op een flink eindje lopen over strand vanaf de laatste afloop op de Zuidboulevard. En aangezien de gemiddelde leeftijd van zangers, muzikanten en aanhang ietsje boven de middelbare leeftijd ligt, is het wel fijn dat er dan voor transport gezorgd wordt door de vereniging. U ziet het op de foto’s, dat gaat met een grote platte kar met daarop twee rijen stoelen achter een flinke trekker. Leuk tochtje langs de branding en men komt fris en fruitig aan. Behalve het koorlid dat de kar gemist had en besloot dan maar op de fiets te komen. Een gewone stadsfiets, respect!

Een ander leuk, of beter lekker, aspect van het optreden bij Zeemanskoor Skuytevaert op het strand is het gebakken visje na gedane arbeid. En daar maakten de zangers en muzikanten van Voor de Mast na hun gezellige optreden natuurlijk graag gebruik van in de baktent van visbakkers Piet, Kees en Wim. Ondertussen stelde Zeemanskoor Skuytevaert zich op het podium op voor zijn optreden en ook dat was zeer naar de smaak van het publiek. Voor hen duurde het echter wat langer voor zij aan het gebakken visje konden beginnen, omdat er na het eigen optreden nog een gezellige finale volgde met beide koren gemengd.

Al met al weer eens een ouderwets korenfestival op Skuytevaertstrand en zeker voor herhaling vatbaar. (Klik hier voor de foto’s)

Korenfestival Feestweek Skuytevaert 09-08-2023

De Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Dat wordt gevierd tijdens de jaarlijkse Feestweek in en om een grote evenemententent op het Zuidstrand, de locatie van de watersportvereniging. Een van de programmaonderdelen is op woensdagmiddag 9 augustus het Korenfestival met Shantykoor Voor de Mast en Zeemanskoor Skuytevaert. Iedereen is van harte welkom om tussen 14:30-17.00 uur te komen meezingen of gewoon meegenieten van die altijd weer lekkere zeemansliedjes. De toegang is gratis.

TRANSPORT
Nu is de locatie van de KWV Skuytevaert nog wel een endje kuieren over strand vanaf de laatste afloop op de Zuidboulevard. Maar als u erbij wilt zijn dan is er, indien gewenst, vanaf 13:45 uur vervoer voor muzikanten, koorleden en belangstellenden vanaf die laatste strandafgang naar de feesttent. Graag tot woensdag 9 augustus dus.

NB Ook op het Noorzee Zomer Festival In Katwijk vindt in dezelfde week het Noordzee Zomer Festival plaats. Ook daar kunt u op zaterdag 12 augustus genieten van Zeemanskoor Skuytevaert. Want dan treedt het koor op na het passeren van de Flowerparade over de Boulevard. De locatie is de Feesttent op het Strandplein ter hoogte van de Voorstraat. En ook daar is de toegang gratis.

Overleden: Leen van Rijn

Met verslagenheid ontvingen we het bericht dat, na een kortstondig ziekbed, op 15 juli collega koorzanger Leen van Rijn op 85 jarige leeftijd is overleden. Leen heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen van de definitieve samenwerking van voorheen De Katwijkse Roergangers met Zeemanskoor Skuytevaert. Ook zijn geliefde solo-optredens met het nummer De Katwijkse Noordzee, werden zowel door het koor als door het publiek zeer gewaardeerd.

We gaan Leen missen en hem zeker niet vergeten. We wensen hem een goede reis.

Namens de bemanning van Zeemanskoor Skuytevaert wensen wij zijn vrouw Cobie, zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte om dit grote verlies te dragen.

Zon, zang en gerookte makreel bij Willibrord

Het was voor de bewoners van Stichting Woonzorgcentrum Willibrord in Wassenaar op woensdagmiddag 12 juli 2023 een driedubbel uitje: heerlijk buiten in het zonnetje in de mooie tuin bij het huis, lekker luisteren naar voor velen vertrouwde en herkenbare liedjes van Zeemanskoor Skuytevaert én de heerlijke geuren van vers gerookte makreel van vissers Engel, Amerik, Siem en Kees van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert.

Een mooi plaatje altijd. De zangers, de dirigent, de muzikanten, 4 rookkasten vol met goudgerookte makreel door mannen die hun vak verstaan. En als de naam van het koor dan Zeemanskoor Skuytevaert is, klopt dat allemaal prachtig bij elkaar voor zo’n maritieme middag bij Willibrord. Het was dan ook erg gezellig. De bewoners werden door de verzorging met hapjes volop verwend. En de rokers maakten een flink aantal makrelen alvast schoon, zodat iedere bewoner en verzorger ’s avonds een lekker broodje makreel had. De rest van die versgerookte vis werd aan Willibrord geschonken. Op woensdag 23 augustus herhalen koor en vissers deze act nog eens, maar dan voor de bewoners van Stichting Woonzorgcentrum Sophieke, ook in Wassenaar. (Klik hier voor meer foto’s van o.a. Judith van Wendel de Joode)

Zeemanskoor Skuytevaert ‘op z’n Katteks’ bij 55+ middag Quick Boys

Het is de week van de Familiedagen bij de Katwijkse Voetbal Vereniging Quick Boys. Op vrijdagmiddag 2 juni 2023 was het de dag van de senioren, of 55-plussers zoals ze het ook noemen. Op hun eigen website is er sprake van ‘genieten op z’n Katteks’ met een ‘biertje, visje en muziekje’. En dat muziekje werd verzorgd door Zeemanskoor Skuytevaert.

Hartstikke gezellig, lekker sfeertje lekker weertje, dus prima omstandigheden voor een leuk optreden in de buitenlucht op Sportpark Nieuw Zuid. Het biertje was er natuurlijk vanuit het clubhuis. Voor het gebakken visje en een gerookt makreeltje zorgden Kees Duif en Siem Guijt (deze laatste in zijn dubbelfunctie van muzikant/makreelroker). En de muziek… die kwam natuurlijk van het Zeemanskoor.

De stemming zat er goed in en het koor kreeg zelfs assistentie van een aantal Quick-Boys-oudjes, die de te zingen tekst per zin even ‘voorriepen’, zodat het publiek uit volle borst kon meezingen. En dat deden ze. Nogmaals, super gezellig. Kijk zelf maar even op de site van Quick Boys voor een verslagje en een filmpje (klik hier). En hier voor de rest van de foto’s.

Koningsdag 2023 zonnig en gezellig

Koningsdag in Katwijk stond bol van de activiteiten die dankzij het droge weer en het lekkere zonnetje druk bezocht werden. Zo ook het optreden van Zeemanskoor Skuytevaert dat, heel toepasselijk, optrad in een omlijsting van heerlijke geuren van op de achtergrond gerookte makreel en zalm.

Het koor bracht natuurlijk mooie luisterliedjes, maar vooral ook heerlijke meezingers. Een optreden waaraan het koor, het publiek en de muzikanten allemaal evenveel plezier beleefden.

Klik hier voor de fotogalerij Koningsdag 2023. Klik hier voor nog een serie foto’s, gemaakt door Maarten van Rijn.