Nieuws

Uit de lucht, maar niet in ruste

Van januari tot en met juni 2022 was de website van Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert uit de lucht. Dat betekende echter niet dat koorleden en muzikanten in die tijd ook maar even iets anders gingen doen. Integendeel! Juist in die tijd trok de coronagolf zich steeds verder terug en werd het weer mogelijk om op te treden, mét publiek. De uitnodigingen kwamen binnen, het repertoire werd opgepoetst en uitgebreid, de kelen van de zangers gesmeerd (met honing natuurlijk, voor het stemgeluid), de vingers van de muzikanten losgemaakt en begin april was het hele koor er klaar voor.

Het begon op 23 april in Huis van Oranje, de grote tent van Oranjevereniging Katwijk aan Zee. Samen met Shantykoor De Zilk en Shantykoor Voor de Mast vormde Zeemanskoor Skuytevaert de line up van het Shantyfestival. Het werd al snel duidelijk dat een muzikaal feestje als dit meer dan welkom was. Er werd door iedereen dan ook meer dan genoten. En in diezelfde week, op Koningsdag, vermaakte het koor het publiek op de hoek van de Koninginneweg. Onder de rook van Makreelrokers die bij de Vuurbaak streden om het Open Katwijks Kampioenschap Makreelroken (klik hier voor foto’s).

Meezingen
Natuurlijk mochten nu ook de verzorgingshuizen hun bewoners weer verwennen met een fijne meezingmiddag en ook daaraan werkt Zeemanskoor Skuytevaert graag mee. Op 18 mei stonden ze in een stralende zon voor Woonzorgcentrum Duinrand in Katwijk aan Zee, omringd door bewoners en zelfs beluisterd en ’toegezongen’ vanaf de balkons (klik hier voor foto’s). Ook in Wassenaar vond op 1 juni het optreden buiten plaats. Hierbij ging het om een Visserijdag van Stichting Wassenaarse Zorgverlening locatie Willibrord. Heerlijk in de tuin van het complex zodat ook de Makreelrokers van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert hun kasten konden laten roken. Samen met ‘zeemansachtige’ liedjes waren dit mooie onderdelen van de Visserijdag (klik hier voor foto’s).

De Paardenmarkt in Rijnsburg, waar het koor op 8 juni zou staan werd wegens slecht weer helaas afgelast. Dat was op een woensdag, de reguliere oefenavond, dus die kon nu gewoon doorgaan. Bijzonder was dat voormalig dirigent van het koor Jan Volbeda kwam invallen omdat de huidige dirigent Ab Reinders was verhinderd. Jan viel zo weer in zijn oude rol en had het goed naar zijn zin.

In het dorp
Daarna kwamen er nog twee heel gezellige optredens in het centrum van Katwijk. Op vrijdag 17 juni tijdens de XXL Shopping Night van Winkeliersvereniging Zeezijde. Lekker weertje, veel publiek op de been en het koor op zijn vaste stekkie voor Café de Branding op de Voorstraat. Hier werden de kelen behalve met een drankje ook gesmeerd met smakelijke Hollandse Nieuwe (klik hier voor foto’s). En op 5 juli werd er gezongen op het Andreasplein tijdens de Toeristenmarkt Maritiem, ook al jaren een vast onderdeel in de agenda van het koor (klik hier voor foto’s).

Het laatste optreden vond plaats in de eigen oefenruimte en voor ‘eigen parochie’ in de vorm van de traditionele Open Oefenavond voorafgaand aan de zomerstop. Op deze avond komen altijd veel echtgenotes luisteren en is er ruimte voor een gezellig nazit met een hapje en een drankje (klik hier voor foto’s).

Agenda
In de agenda op deze website ziet u wat er nog meer op de rol staat en of u daar al of niet bij kunt zijn. Houd bijvoorbeeld de Shanty Sing Along in de gaten, op zaterdag 13 augustus tijdens het Noordzee Zomer Festival in Katwijk aan Zee.

Zeemanskoor Skuytevaert wenst u een fijne zomer toe.

Website Zeemanskoor Skuytevaert terug online

Om tot nog toe onverklaarbare redenen was de website van Zeemanskoor Skuytevaert zes maanden uit de lucht. Maar we zijn er weer en gaan de berichtgeving opstarten. We beginnen met een beknopt overzicht van de optredens van het afgelopen half jaar. De foto’s daarvan vindt u via het menu in de betreffende albums in de fotogalerij.


Open Oefenmiddag op de valreep

Het jaar 2021 loopt ten einde. De halve lockdown is inmiddels overgegaan in een hele lockdown en net als andere activiteiten, liggen ook de muzikale bijeenkomsten voorlopig op de plank. Op de valreep kon de traditionele afsluiting van het muzikale jaar van Zeemanskoor Skuytevaert gelukkig op zaterdag 18 december net nog doorgaan. En al werd de Open Oefenavond een Open Oefenmiddag en stond er geen kerstboom in de oefenruimte, toch werden het erg gezellige uurtjes. Met een stukje weemoed ook, omdat dirigent Maarten Trippenzee en accordeonist Arie Hakemulder noodgedwongen afscheid namen na lange staten van dienst.

Er was koffie met kerstkrans bij binnenkomst, waarna waarnemend dirigent Ab Reinders het koor voor een bescheiden aantal fans door de eerste helft van het oefenprogramma leidde. Fans die zich overigens enthousiast lieten horen. Zo speelde Dick Kromhout op de mondharmonica en natuurlijk zong men mee. Er werd zelfs een soort achtergrondkoortje gevormd door Marie, Atie en Lydia. Bijzonder was dat het koor ineens maar liefst 3 solisten rijk bleek te zijn: Jan Berkheij, Leen van Rijn en Teun Kralt. Geen kerstboom dus, maar omdat gitarist Jaap van Duijn een soort winters-Noorse trui aanhad kon je met een beetje fantasie toch aan een sfeervol vlokje sneeuw denken. Daarna was het pauze, schonk René van Dun een wijntje of een biertje, genoot men van het door Siem en Co verzorgde bittergarnituur en van de toastjes met zalm van Marie. Hopelijk smaakte het Co Boeff ook, want eigenlijk zou hij in Brabant zijn en daar een echt Brabants worstenbroodje eten.

Zieken
Het tweede deel van de middag begon met recht op wat ernstiger toon. Voorzitter Willem Schonenberg blikte terug op een muzikaal jaar met coronahindernissen, waarin toch nog een aantal leuke optredens konden plaatsvinden. Hij dankte ieder die tot het goede reilen en zeilen van het koor heeft bijgedragen. Daarnaast vroeg hij aandacht voor collegazangers en -muzikanten die wegens ernstige ziektes niet aanwezig konden zijn. Hen wenste hij veel sterkte in de hoop dat zij mogen herstellen en volgend jaar weer deel uit zullen maken van het koor.

Afscheid, opvolging en dank
Accordeonist Arie Hakemulder vertrekt helaas uit het Zeemanskoor. Na 18-3 jaar onderbreking = 15 jaar spelen. Zijn drukke werkzaamheden laten hem niet voldoende tijd om zijn muzikale hobby bij het Zeemanskoor voort te zetten. Maar alles is nog niet verloren. Mocht het echt eens een keer heel erg nodig zijn, dan wil hij nog wel eens bijspringen. En daar stond dan weer veel dank en een boeket prachtige bloemen tegenover.

Ook dirigent Maarten Trippenzee stopt, maar hij vertrekt niet! Het dirigentschap valt hem de laatste tijd zwaar wegens lichamelijke ongemakken, maar zingen lukt nog prima dus Maarten: welkom in het koor. Willem Schonenberg dankte hem voor zijn grote inzet voor en betrokkenheid bij het koor sinds hij 7 jaar geleden het dirigentenstokje overnam van Jan Volbeda. Met zijn aanpak, repertoirekeuze en gedegen voorbereidingen heeft hij het koor gebracht tot waar het nu is. Ook voor hem dus veel dank en een mooi boeket.

Maarten droeg het dirigentenstokje persoonlijk over aan zijn opvolger Ab Reinders. Ab zwaaide al zo’n 20 jaar bij verschillende koren, zoals Why Not, De Windvangers en de Roergangers en nu dus al een tijdje als waarnemer bij Zeemanskoor Skuytevaert. Dat ging hem tot nog toe al uitstekend af dus daar kan Maarten gerust op zijn. Ab zal zijn eigen stijl en inbreng hebben als dirigent en zijn eigen stempel op het repertoire drukken.  Maar, om met een knipoog naar Jaap Kooiman te spreken: er gaat hier (wellicht) een heel andere wind waaien.

Tot slot bedankte ook Maarten nog een aantal mensen. Zoals de muzikanten, technische man Jaap van der Plas, medebestuurslid René van Dun en natuurlijk alle zangers. Zeemanskoor Skuytevaert bestaat ten slotte bij de gratie van de inzet van iedereen! (klik hier voor de foto’s)

Fijne Kerst en een heel mooi Nieuw Jaar

Open Oefenavond wordt Open Oefenmiddag

Ondanks alle coronaperikelen met wel of niet optreden, wel of niet oefenen
en nu weer wel of geen Open Oefenavond ter gezellige afsluiting
van het jaar, het volgende:

* Welkom op de Open Oefenmiddag van Zeemanskoor Skuytevaert *
Voor de pauze geven zangers, dirigent en muzikanten u een inkijkje in de gang van zaken tijdens een oefensessie. Na de pauze is er ruimte voor verzoeknummers en
natuurlijk kunt u meezingen vanuit ‘de zaal’.

Open Oefenmiddag op zaterdag 18 december van 14:00 – 17:00 uur
In de Sociëteit van K.W.V. Skuytevaert, Synthese 20a – 2224 RD Katwijk
U wordt ontvangen met koffie en thee en in de pauze is de bar open
Gezellig als u erbij bent

 

StringWood Ensemble en Zeemanskoor Skuytevaert samen op muzikale zeereis

Groter kon het contrast in muziek niet zijn. Het StringWood Ensemble dat met violen, cello, klarinet en piano het woeste beeld wist op te roepen van Sinbad die met zijn schip in een storm verzeild raakt (uit Sheherezade, van de Russische componist Rimsky-Korsakov). Tegenover Zeemanskoor Skuytevaert dat met rustige, soms weemoedig gestemde liederen het harde, vaak eenzame leven van het scheepsvolk bezong, begeleid door accordeonisten en gitaristen. Toch werkte deze combinatie wonderwel tijdens het slotconcert van het StringWood Festival in de Vredeskerk in Katwijk op zaterdag 30 oktober 2021.

Zeemanskoor Skuytevaert voelde zich vereerd met de uitnodiging tot deelname aan dit slotconcert van het StringWood Festival. Maar met een thema als Stilte voor de Storm – Een muzikale Zeereis kon het niet anders dan dat de zangers en muzikanten van het koor wel een passende bijdrage zouden kunnen leveren. Natuurlijk opende het Zeemanskoor met zijn signatuurlied Katwijk aan Zee. Later volgden o.a. Meisje ik ben een Zeeman en Als de Zuidwester loeit. En halverwege het concert begeleidde het StringWood Ensemble zelfs het altijd mooie I am sailing. Een beetje jammer was het dat het een wat ingetogen versie van dit anders zo krachtig door het koor gezongen lied was. Maar dit was te wijten aan het feit dat bij de repetitie was gebleken dat in dat geval het geluid te veel zou gaan ‘rondzingen’. Dit deed aan het plezier van de avond overigens niets af. Alle partijen, StringWood Ensemble, Zeemanskoor, muzikanten en publiek genoten volop van deze ‘intermuzikale’ avond. De samenwerking en het wederzijds respect was voelbaar en het Zeemanskoor is een waardevolle ervaring rijker. Klik hier voor meer foto’s: http://www.shantyskuytevaert.nl/galleries/stringwood-festival-slotconcert-een-muzikale-zeereis/

 

Zaterdag 30 oktober: Zeemanskoor in Vredeskerk met Stringwood Ensemble

Van 28 t/m 30 oktober 2021 vindt in Katwijk het Festival van Het Stringwood Ensemble plaats. Zes jonge, klassiek geschoolde musici verzorgen gedurende die dagen een aantal heel verschillende optredens, afwisselend in de Soefitempel in de duinen, in de Voorhof in Rijnsburg en in de Vredeskerk in Katwijk aan Zee.

Stilte voor de Storm – Een muzikale Zeereis
Het slotconcert, getiteld Stilte voor de Storm – Een muzikale Zeereis, vindt plaats op zaterdag 30 oktober in de Vredeskerk. Zeemanskoor Skuytevaert is gevraagd om van dit optreden deel uit te maken en met een thema als Een muzikale Zeereis geeft het koor graag gehoor aan dit verzoek. Het idee is om vanuit Katwijk muzikaal de wereld rond te varen en muziek uit allerlei windstreken te brengen. Kapitein op deze muzikale zeereis is pianiste/actrice Valentina Tóth die u op deze avond zaal meenemen van land tot land.

Klassieke muziek? Ja, maar dan anders en toegankelijk voor een breed publiek. Daarbij verrassend gecombineerd met liederen over de zee van Zeemanskoor Skuytevaert. Beslist een optreden om niet te missen.

Kijk voor het volledige programma van het Festival op www.stringwoodensemble.nl
Kaarten verkrijgbaar via de website van Het Stringwood Ensemble of aan de zaal.
Kaarten voor Een muzikale Zeereis: €7,50
Locatie: Vredeskerk, Baljuwplein 1, 2225 BR Katwijk
Aanvang: 20:15 uur

 

 

 

Bij Sophieke in de tuin met muziek en makreel

Verzorgingshuis Sophieke in Wassenaar organiseert al een aantal jaren in augustus een eigen Visserijdag. Daarbij mag muziek van de zee  niet ontbreken en zo gaf Zeemanskoor Skuytevaert op woensdag 25 augustus bij Sophieke in de tuin een optreden met toepasselijk repertoire. Extra sfeervol daarbij was dat de vissers van de Katwijkse Watersportvereniging Skuytevaert ter plekke voor heerlijk gerookte makreel en gebakken vis zorgden, inclusief de lekkere lucht! Behalve de bewoners genoten ook de visserijdag-bezoekers van dit gezellige buitengebeuren. En natuurlijk leverden de visbakkers en de zangers en muzikanten van het koor zelf hun bijdrage met heel veel plezier. (klik hier voor de foto’s, gemaakt door Judith van Wendel de Joode)

Enthousiast publiek bij NZF Shanty Sing Along

Er moesten door de organisatie een hoop obstakels overwonnen worden, maar het ging door… het Noordzee Zomer Festival in Katwijk. En daarmee kon ook de Shanty Sing Along van Zeemanskoor Skuytevaert doorgaan. Helaas geen volle tent dit jaar, maar over de opkomst van het publiek willen de koorleden en muzikanten niet klagen. Vooral niet omdat de aanwezige shantyliefhebbers lekker enthousiast waren. Zo beleefden alle partijen een paar zeer geslaagde uurtjes muziek. (klik hier voor foto’s of  ga naar de galerij in het menu)

Shanty Sing Along bij Noordzee Zomerfestival

Vooralsnog staat het Noordzee Zomerfestival 2021 in Katwijk dit jaar gepland
van 
6 tot en met 14 augustus

Zeemanskoor Skuytevaert verzorgt ook dit keer weer de populaire Shanty Sing Along avond. Dit jaar niet op de zaterdag van, normaal gesproken, de passage van het Bloemencorso: Flower Parade Rijnsburg. Dit prachtige evenement kan vanwege corona helaas niet doorgaan.

De Shanty Sing Along vindt nu plaats op donderdag 12 augustus.
Van 17:00 – 19:00 uur in de grote tent
op het Evenementenplein aan de Boulevard van Katwijk.

Kijk voor het volledige programma en voor de meest actuele corona-informatie op
www.noordzeezomerfestival.nl 

Voorzichtig opstarten

De teruglopende besmettingen met het Covidvirus bieden het Zeemanskoor weer wat ruimte om de activiteiten voorzichtig op te starten.

Met twee geplande optredens in augustus, zijn de muzikanten van het koor alvast begonnen de nummers weer in de speelvingers te krijgen. Inmiddels zijn er twee oefenavonden geweest, zonder de zangers nog, maar als het meezit gaat dat voor die optredens ook nog lukken. En dan nog hopen dat die optredens zelf door kunnen gaan natuurlijk. Maar dat zal toch wel…?!

Op de foto het bijna voltallige ‘orkest’ van het Zeemanskoor. Accordeonist Arie Hakemulder ontbreekt i.v.m. vakantie. Maar er is wel een nieuw gezicht: accordeonist Marcel Knetsch (tweede van rechts), plus terug van weggeweest: accordeonist Co Boeff (derde van rechts).