Zingen op Koningsdag

Op vrijdag 27 april staat Katwijk in het teken van Koningsdag en natuurlijk geeft Shantykoor Skuytevaert daar zoals altijd acte de présence. U vindt het koor die dag ergens ter hoogte van de Vuurbaak, maar let op: u zult niet langer de naam Shantykoor Skuytevaert lezen op het naambord. Daar staat nu Zeemanskoor K.W.V. Skuytevaert. Een nieuwe naam. De reden daarvoor leest u in het artikel hieronder. Om de overgang soepel te laten verlopen staat de oude naam nog wel op de blauwe kielen, zodat u niet helemaal in verwarring raakt☺.

Locatie dus: ter hoogte van de Vuurbaak
Aanvang: 14.30 uur
Graag tot ziens op Koningsdag

Shantykoor Skuytevaert wordt Zeemanskoor Skuytevaert

Het repertoire van Shantykoor Skuytevaert bestaat al lang niet meer alleen uit shanty’s. De naam Shantykoor dekt dan ook al een poosje de lading niet meer. Daarom gaat het koor binnenkort verder onder een andere naam:

www.shantyskuytevaert.nl  wordt  www.zeemanskoorskuytevaert.nl
(de definitieve datum van ingang volgt nog)

Shanty’s zijn vooral werkliederen met onderwerpen als het zware leven aan boord of het moeten achterlaten van een geliefde als er weer gevaren moet worden. Zo’n definitie klinkt een beetje deprimerend, terwijl Shantykoor Skuytevaert bij optredens juist de gezelligheid wil verhogen. Het koor speelde dan ook al een poosje met het idee om zich om te dopen tot gezelligheidskoor. Met liedjes als ‘Schuif maar aan en dein maar mee’ en de ‘Medley’, met daarin teksten als ‘Jantje zag een pruimen hangen’ en ‘Als het gras twee kontjes hoog is’, kun je niet volhouden dat het binnen het Shantykoor een droevige bedoening is.

Het koor wil echter wel shantyliedjes op het repertoire houden, want het leven bestaat nu eenmaal niet uit plezier alleen. Met de nu voorgenomen naamsverandering naar Zeemanskoor Skuytevaert kan het koor beter uit de voeten. Een zeeman maakt van alles mee, van een smartelijk vertrek aan de kade tot een vrolijk drinklied met een schatje in een vreemde haven. Kortom, alles wat ook maar iets met de zee en de haven te maken heeft kan door een zeemanskoor gezongen worden.

 

Oudejaarsconcert voor Senioren

Bij Jongerencentrum Scum staat de laatste jaren rond oud en nieuw een grote feesttent voor de jeugd op Parkeerterrein Noord in Katwijk. Een beetje buiten de bebouwde kom, zodat er volop genoten kan worden van de natuurlijk vaak harde muziek en een mooie plek om onder elkaar het nieuwe jaar in te gaan. Dit jaar nam Scum in samenwerking met Stichting Katwijkse Activiteiten voor het eerst het initiatief om in de feesttent ’s middags ook de seniore Katwijker te onthalen op muziek, met op 30 december 2017 Shantykoor Skuytevaert en Blaaskapel We Bend’r, onderdeel van de UNI, op het podium. Voor de goede orde overigens: voor deze gelegenheid versterkten een aantal zangers van Gezelligheidskoor Katwijkse Roergangers de gelederen van Skuytevaert.

Vanaf 14:00 uur waren de seniore liefhebbers van deze muziek uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg van harte welkom. Hoewel, ook jongeren waren van mochten naar binnen en de stoelen in de zaal waren snel gevuld. Altijd genieten natuurlijk als je lekker mee kunt zingen met bekende liedjes, maar ook alleen luisteren naar de muziek is al gezellig. Voor een extra Katwijks tintje zorgden de leden van Klederdrachtgroep van Genootschap Oud Katwijk die het evenement daarmee authentiek ‘aankleedden’. Shantykoor, blaaskapel, klederdrachtgroep en publiek hadden het in ieder geval alle uitstekend naar hun zin.

De slottombola, onder de vlotte en gezellige leiding van Scum-voorzitter Nicoline Kuyt, viel goed in de smaak. Deze eerste editie van de seniorenmiddag was een doorslaand succes en wordt, voor wat alle partijen betreft, ook aan het eind van 2018 weer georganiseerd.

Voor foto’s klik hier

Foto’s Open Oefenavond van 20 december 2017

Op de laatste oefenavond van het jaar van woensdag 20 december kon vaste dirigent Maarten Trippenzee helaas niet aanwezig zijn. Gelukkig toonde een van de oud-dirigenten van het koor, Kees Hoek, zich bereid het stokje voor deze avond over te nemen.  Kees was het zwaaien duidelijk nog niet verleerd en stuurde zangers en muzikanten als vanouds weer op zijn geheel ‘eigen wijze’ vlotjes aan. Na het doornemen van de top-tien van het repertoire was het voor dit jaar met oefenen gedaan. Tijd om met een gezellig praatje aan de bar en met haring en bitterballen dit shantyjaar 2017 gezamenlijk af te sluiten.

Klik hier voor de foto’s

Woensdag 20 december – Eindejaars Open Oefenavond in Kerstsfeer

Shantykoor Skuytevaert nodigt u van harte uit
tot het bijwonen van de laatste oefenavond van het jaar 2017.

In gezellige kerstsfeer wordt u dan getrakteerd op de top 10 van
de populairste songs uit het repertoire.

Daarbij is het meteen een kijkje achter de schermen.
Wellicht inspireert het u tot lid worden van het koor en zingt u zelf voortaan ook mee.

Vanaf 19:30 uur staat de koffie klaar in de Sociëteit van de KWV Skuytevaert
en natuurlijk is er later ook tijd voor een glaasje en een hapje.
Adres: Synthese 20A, 2224 RD Katwijk

 

 

Driekorenfestival met feestje na

Op vrijdag 27 oktober 2017 vond het jaarlijkse Driekoren Festival weer als vanouds plaats in zalencentrum Tripodia in Katwijk. De organiserende koren, Gezellig-heidskoor Kattuks Volk en Shantykoor Skuytevaert, hadden voor deze gelegenheid Shantykoor De Zilk uitgenodigd en dat bleek een schot in de roos.

Shantykoor De Zilk opende het festival met het toepasselijke Anchors Away. Dat klonk meteen al goed en het ruim tweehonderdkoppige publiek ging er dan ook eens lekker voor zitten. De ‘Zilkers’ vervolgden met de mooie solo Three scores and ten en met o.a. The fields of Athenry en het Zeeroverslied zat de stemming er goed in. Na een korte pauze betrad Gezelligheidskoor Kattuks Volk het podium en ook dit koor wist de zaal met zijn repertoire te boeien. Mooie, vrolijke en weemoedige liedjes als La Paloma, Wij gaan van boord en Meisje, ik ben een zeeman wisselden elkaar af, waarbij het publiek met duidelijk plezier meezong.

Als derde koor was het de beurt aan Shantykoor Skuytevaert dat met zijn ‘lijflied’ Skuytevaertlied zijn visitekaartje afgaf en natuurlijk stonden Bora Bora en La Bella Lola ook op het repertoire. Er was zelfs ruimte voor een ingelast verzoeknummer, het altijd heerlijke I am sailing. Skuytevaert sloot af met Schuif maar aan en dein maar mee. Nou, daar had de zaal geen aanmoediging voor nodig en toen de drie koren voor de grand finale samen op het podium stonden, kon gerust gezegd worden dat er een vierde koor in de zaal zat. De drie slotnummers Het kleine café aan de haven, Zeeman en John Brown werden uit volle borst meegezongen wat voor een mooie afsluiting van dit feestelijke festival zorgde.

Na afloop bleef het nog lang gezellig in de foyer van Tripodia, waar muzikanten en zangers van alle drie de koren nog een poosje doorspeelden en -zongen en zo de grand finale nog een uurtje verlengden.

Klik hier voor de foto’s, gemaakt door Edith Wijnands en Willem Schonenberg

 

 

Geslaagd Korenfestival 2017 op het Skuytevaertstrand

Het Shanykoor Skuytevaert maakt deel uit van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert. Het ligt dan ook voor de hand dat een door dit koor georganiseerd korenfestival plaatsvindt bij die vereniging. En dat is op het Katwijkse strand. Niet de gemakkelijkste locatie om te bereiken als je niet meer helemaal piep bent, maar daar heeft de organisatie een prima oplossing voor gevonden: vervoer over strand op een platte kar met een trekker ervoor, vanaf de boulevard naar de Feesttent van Skuytevaert.

Shantykoor ’t Bollenhart uit Noordwijkerhout was al eens eerder te gast op het jaarlijkse korenfestival. Maar voor Shantykoor IJgenweiss, waarmee kennis gemaakt werd tijdens een Shantytripje naar Duisburg in 2016, was het optreden op het strand een nieuwe ervaring. Het was droog, de temperatuur was precies goed en er werd niet in het zand opgetreden, maar op het podium in de Feesttent die ter gelegenheid van de Feestweek van de KWV Skuytevaert al een weekje op het strand stond. Een verrassend leuke locatie, vond men.

De verschillende koren traden op volle sterkte aan en gaven elk een perfect optreden weg. Het publiek was enthousiast, zong mee en liep zelfs al snel een polonaise. Er werd een biertje en een wijntje gedronken en voor alle zangers en muzikanten was er een versgebakken visje om na de inspanningen weer op krachten te komen. Kortom, een heel geslaagd Korenfestival editie 2017. Met dank aan de deelnemende koren en alle vrijwilligers die deze avond tot een succes maakten.

Klik hier voor de foto’s
Of ga naar de fotogalerij en klik op ‘Korenfestival Feestweek 2017’.