Nieuws

Supergezellige Seniorenmiddag in Het Anker

Vrijdagmiddag 3 mei 2024 in Zalencentrum Het Anker in Katwijk: Zeemanskoor Skuytevaert op het podium, senioren die er zin in hadden in de zaal en een advocaatje met slagroom om de stemmen van de meezingers los te maken. Na verloop kwamen de benen ook los, want er werd zelfs gedanst!

Kortom, het was een erg gezellige middag met fijne muziek, serieuze maar vooral vrolijke liedjes en grappige momenten. Maarten van Rijn maakte van deze leuke middag een mooie serie foto’s, waarvoor het Zeemanskoor hem hartelijk dankt.

Via onderstaande link kunt u Maartens foto’s bekijken:

https://photos.google.com/share/AF1QipM2kaHQ1LhZbWPDZWgW47jrgOaBpBy7vtRZNRWob8u17W0J-2bkbIyUvNt2RvrBmQ?key=aGl4Uk9TRUJKQXAxdmlZbDBYSVhrdDNuSUN6X3Vn

OPEN OEFENAVOND met OLIEBOLLEN

Normaal gesproken is de oefenruimte van Zeemanskoor Skuytevaert op de ‘eindejaars-open-oefenavond’ volop versierd rond Kerstmis. Deze keer niet, op 20 december, maar… er waren wél oliebollen, gebakken door koorlid Piet Aandewiel. Toastjes met zalm, verzorgd door Marie Schonenberg en Lydia de Vries. En lekker hete bittergarnituur-hapjes, perfect bereid door weer een ander koorlid. Dat combineerde allemaal prima met proosten op het succesvolle afgelopen jaar en alvast op het jaar dag komen ging. René van Dun zorgde achter de bar voor de drankjes.

Daarvoor zong het koor flink wat gezellige liedjes die enthousiast werden meegezongen door het publiek. En natuurlijk herdacht voorzitter Willem Schonenberg ook degenen die in 2023 overleden: muzikanten Co Boeff en Hans van Strater, (solo)zanger Leen van Rijn en oud-dirigent Kees Hoek.
Klik hier voor meer foto’s

FIJNE KERST en een VOORSPOEDIG 2024

Met de kerstdagen en de jaarwisseling van 2023-2024 aanstaande, staat Zeemanskoor KWV Skuytevaert eerst nog even verdrietig stil bij het overlijden van vier van zijn leden dit jaar.

Co(83) en Hans(80)
Binnen de muzieksectie moest het koor afscheid nemen van twee zeer enthousiaste en constructief bijdragende accordeonisten. Op 27 maart overleed Co Boeff na een moeilijke periode van ziek zijn. Mooi is dat hij troost vond in zo lang mogelijk muziek blijven maken met een vriend en op goede dagen zelfs nog af en toe bij het Zeemanskoor. Kort geleden stierf Hans van Strater plotseling op 5 december, in het harnas als het ware. Voor de nabestaanden extra moeilijk omdat ze hem zonder een echt afscheid moesten laten gaan. En een groot gemis voor muzikanten en koor. Om zijn persoon en om zijn kennis en kunde op het gebied van bladmuziek en teksten.

Leen(85)
In de zomer kwam het nieuws dat zanger én entertainer Leen van Rijn, na een kort ziekbed, op 15 juli was overleden. Hij had een groot aandeel in het samengaan van De Katwijkse Roergangers en Zeemanskoor Skuytevaert en als (solo)zanger zorgde hij vaak voor een vrolijke noot tijdens een optreden.

Kees(90)
Kees Hoek was oud-dirigent van het Zeemanskoor toen het nog een Shantykoor was. Toen hij op 12 december overleed, was hij 90 jaar. Maar nog niet eens zo heel lang geleden viel hij nog wel eens enkele keer in als zwaaibaas. Hij deed dat dan gewoon alsof hij niet weggeweest was.

Allen worden gemist. Bestuur, koor en muzikanten wensen de nabestaanden nog eens veel sterkte met hun verlies.

Welkom op de Open Oefenavond van Woensdag 20 december 2023

Op woensdagavond 20 december sluit Zeemanskoor Skuytevaert het jaar 2023 af met de traditionele Open Oefenavond. Belangstellenden, aanhang, zangers en muzikanten die zich wellicht willen aansluiten bij het koor, zijn vanaf 19:30 van harte welkom.
Er wordt gerepeteerd, meegezongen, nageborreld en nagepraat.
Kortom, een gezellige avond met Zeemanskoor Skuytevaert.

Locatie: Sociëteit KWV Skuytevaert, Synthese 20A, 2224 RD Katwijk

Overleden: Hans van Strater

Met verslagenheid ontvingen we het bericht dat collega Hans van Strater op 80-jarige leeftijd is overleden.

Hans was als accordeonist meer dan 20 jaar de dragende muzikale kracht van het koor. Mede door zijn vakmanschap op het gebied van ontwerpen en aanpassen van bladmuziek, heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan de opbouw en verbetering van de kwaliteit van de begeleidende muziek van het koor.

Een oprechte persoonlijkheid is ons ontvallen. De stoel die hij op de oefenavonden bezette, blijft definitief leeg. We gaan Hans missen en hem zeker niet vergeten.

Namens de bemanning van Zeemanskoor Skuytevaert wensen wij zijn vrouw Ans, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte om dit grote verlies de dragen. Klik hier voor de volledige rouwkaart

Zeemanskoor zwaait Dirk en Anneke Eveleens uit

Het stond in de krant: “Na 50 jaar hard werken is het mooi geweest.” Een uitspraak van Dirk en Anneke Eveleens die na die 50 jaar nu hun Palingrokerij in Burgerveen overdragen aan hun dochters Anouk en Paola. Een tijd van afscheid nemen maar ook van welkom heten, dus een beetje feestelijkheid is daarbij wel op zijn plaats. Op zaterdag 30 september 2023 mocht Zeemanskoor Skuytevaert daar een steentje aan bijdragen met een optreden bij het terras op de parkeerplaats van het bedrijf.

Onder leiding van, even terug van weggeweest, dirigent Jan Volbeda klonken de mooie luister- en gezellige meezingliedjes voluit over het terrein. Een mooie setting voor een zeemanskoor met op de achtergrond de palingrokerij en met zicht op een rij hobby-rokers. Lekkere luchten ook natuurlijk, die uitnodigden tot het later met smaak een broodje paling eten. Biertje of frisje erbij, in het zonnetje, en het werd een gouden middag.

Klik hier voor de foto’s, gemaakt door Marie Schonenberg en Judith van Wendel de Joode

Optreden op gezellig Visserijfeest bij Sophieke

Klederdrachtgroep Noordwijk, Fish & Chips, Zeemanskoor Skuytevaert en het Makreelrokersensemble Skuytevaert vormden op woensdag 23 augustus gezamenlijk de ingrediënten van het Visserijfeest bij SWV Sophieke in Wassenaar.

De bewoners van het zorgcentrum genoten ervan in de grote tuin, waar het warme zonnetje vriendelijk werd getemperd door de schaduw van de hoge bomen. Ook prettig voor de mensen van de klederdrachtgroep uit Noordwijk, want die traditionele kleding bestond vroeger uit nogal veel lagen van dikke stoffen. Maar mooi om te zien was het ook. Na een lunch van Fish en Chips trad Zeemanskoor Skuytevaert aan om de aanwezigen te vermaken met fijne zeemansliedjes, waaronder natuurlijk de lekkere meezingers niet ontbraken. En voor wie aan het eind van de middag nog trek had in een versgerookte makreel, of er later thuis van wilde smullen, lagen die smakelijke vaak nog warme visjes al kant en klaar te wachten op hun kopers.

(klik hier voor foto’s gemaakt door Judith van Wendel de Joode)

Tweekorenfestival met 60 jaar getrouwde gitarist

Tijdens het Tweekorenfestival op 9 augustus in de Feestweek van de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert bleek een van de muzikanten, gitarist Siem Guijt, net 60-jaar getrouwd te zijn met zijn Coby. Daar moest op gezongen worden en dat deden Zeemanskoor Skuytevaert, Shantykoor Voor de Mast en verder alle aanwezigen dan ook met een hartelijk ‘Lang zullen ze leven’. Maar verder klonken er deze middag natuurlijk vooral zeemansliederen, krachtig gezongen door de twee ervaren koren.

Als er wordt opgetreden bij de KWV Skuytevaert is dat logistiek nogal een onderneming. De locatie ligt op een flink eindje lopen over strand vanaf de laatste afloop op de Zuidboulevard. En aangezien de gemiddelde leeftijd van zangers, muzikanten en aanhang ietsje boven de middelbare leeftijd ligt, is het wel fijn dat er dan voor transport gezorgd wordt door de vereniging. U ziet het op de foto’s, dat gaat met een grote platte kar met daarop twee rijen stoelen achter een flinke trekker. Leuk tochtje langs de branding en men komt fris en fruitig aan. Behalve het koorlid dat de kar gemist had en besloot dan maar op de fiets te komen. Een gewone stadsfiets, respect!

Een ander leuk, of beter lekker, aspect van het optreden bij Zeemanskoor Skuytevaert op het strand is het gebakken visje na gedane arbeid. En daar maakten de zangers en muzikanten van Voor de Mast na hun gezellige optreden natuurlijk graag gebruik van in de baktent van visbakkers Piet, Kees en Wim. Ondertussen stelde Zeemanskoor Skuytevaert zich op het podium op voor zijn optreden en ook dat was zeer naar de smaak van het publiek. Voor hen duurde het echter wat langer voor zij aan het gebakken visje konden beginnen, omdat er na het eigen optreden nog een gezellige finale volgde met beide koren gemengd.

Al met al weer eens een ouderwets korenfestival op Skuytevaertstrand en zeker voor herhaling vatbaar. (Klik hier voor de foto’s)

Korenfestival Feestweek Skuytevaert 09-08-2023

De Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. Dat wordt gevierd tijdens de jaarlijkse Feestweek in en om een grote evenemententent op het Zuidstrand, de locatie van de watersportvereniging. Een van de programmaonderdelen is op woensdagmiddag 9 augustus het Korenfestival met Shantykoor Voor de Mast en Zeemanskoor Skuytevaert. Iedereen is van harte welkom om tussen 14:30-17.00 uur te komen meezingen of gewoon meegenieten van die altijd weer lekkere zeemansliedjes. De toegang is gratis.

TRANSPORT
Nu is de locatie van de KWV Skuytevaert nog wel een endje kuieren over strand vanaf de laatste afloop op de Zuidboulevard. Maar als u erbij wilt zijn dan is er, indien gewenst, vanaf 13:45 uur vervoer voor muzikanten, koorleden en belangstellenden vanaf die laatste strandafgang naar de feesttent. Graag tot woensdag 9 augustus dus.

NB Ook op het Noorzee Zomer Festival In Katwijk vindt in dezelfde week het Noordzee Zomer Festival plaats. Ook daar kunt u op zaterdag 12 augustus genieten van Zeemanskoor Skuytevaert. Want dan treedt het koor op na het passeren van de Flowerparade over de Boulevard. De locatie is de Feesttent op het Strandplein ter hoogte van de Voorstraat. En ook daar is de toegang gratis.