3-Korenfestival in Tripodia met ‘Zeemansachtige liederen’

Gezelligheidskoor Kattuks Volk

“Of het Shantykoor Skuytevaert er dit jaar niet zo’n bende van wilde maken?!” Een vriendelijk verzoek dat Rokus Hassefras, speaker van dit Shantykoor, op de avond van het 3-Korenfestival op vrijdag 4 november 2011 van de mensen van Zalencentrum Tripodia in Katwijk zou hebben gekregen. Dat ‘zou hebben’ staat voor ‘korreltje zout’ is wel duidelijk, want de 3-Korenfestivals die Gezelligheidskoor Kattuks Volk nu al 6 jaar in Tripodia organiseert monden steevast uit in een ‘bende’.

 

Een vrolijke bende welteverstaan, waarbij de koren op het podium en het publiek in de zaal er met elkaar altijd één groot feest van maken. De deelnemende shantykoren beperken zich met hun repertoire dan ook al lang niet meer alleen tot serieuze shantyliederen.

Op het 3-Korenfestival van vrijdag 4 november jl. trad, naast organiserend ‘Gezelligheidskoor’ Kattuks Volk en eerdergenoemd ‘Shantykoor’ Skuytevaert uit Katwijk, ook ‘Zeemanskoor’ De Noordwijkers op. Drie verschillende aanduidingen voor koren die in repertoire niet zoveel van elkaar verschillen. Elk van deze koren zingt shantyliederen: ritmische arbeidsliederen die aan boord werden gezongen tijdens bijvoorbeeld het gelijktijdig doorhalen van de brassen, bij het ankerlichten of bij het zware, eentonige werk aan de pompen. Maar ook ballades: liederen waarin het harde leven aan boord, de willekeur van het scheepsgezag, de goede of slechte eigenschappen van het schip of de emotionele bindingen met de wal werden bezongen. En tot slot vrolijke liedjes en smartlappen, veelal meezingers, met een knipoog naar de zeevaart en de havens en naar alles wat daarmee maar enigszins kan worden geassocieerd. Een gecombineerd repertoire dus dat als zodanig vaak wordt omschreven met ‘Zeemansachtige liederen’. Een repertoire dat bij een groot publiek in de smaak valt!

De drie deelnemende koren konden het publiek in Tripodia dus wel boeien ;ook al omdat alle teksten achter de koren op het doek werden geprojecteerd. Er werd stil geluisterd naar mooie shanty’s en ballades. Meegezongen en -gedeind met een lied als ‘Schuif maar aan en dein maar mee’, waarop een echtpaar zelfs een dansje waagde voor het podium. Enthousiast geklapt bij het Zeeroverslied met zijn ay ay yippie yippie yee-refrein. En bij West Zuid West van Ameland was men ook nog eens niet te beroerd om met gymnastische bewegingen de ‘hoogte van de zolder en laagte van de vloer’ uit te beelden en uit volle borst de verschillen in schoonheid tussen de moeder en de dochter uit het lied te bezingen. Een geslaagd 3-Korenfestival dat, als het aan Gezelligheidskoor Kattuks Volk ligt, ook volgend jaar weer op het programma staat. Klik hier voor de foto’s

Rob Peteri van het Schippertjeskoor uit Warmond maakte een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=zi1HHnw4zPE