Shantykoor Skuytevaert naar Zuiderzeemuseum Enkhuizen

markerhaven zuiderzeemuseumOm 13:00 uur optreden op de vismarkt in Kampen, om 14:30 uur bij de haven van Marken en om 16:00 uur in de muziektent aan de stadsgracht van Enkhuizen. Kan dat? En zo ja, wie gaat dit huzarenstukje dan klaren? Het kan en de ‘Huzaren’ zijn in dit geval de zangers en muzikanten van het Katwijkse Shantykoor Skuytevaert, die daartoe op 4 september 2011 afreizen naar het West-Friese Zuiderzeemuseum waar genoemde gemeentes zich op loopafstand van elkaar bevinden.

 

Het Zuiderzeemuseum is in 1948 opgericht om de visserijcultuur rond de voormalige Zuiderzee vast te leggen. Een cultuur die dreigde te verdwijnen nadat de Zuiderzee in 1932 door de Afsluitdijk van de Noordzee werd afgesloten en IJsselmeer werd. Onderdelen van oude plattegronden van Zuiderzeesteden werden zo samengevoegd dat ze een natuurlijk geheel vormden. De zo ontstane ‘nieuwe’ gemeente kreeg een inrichting van karakteristieke huisjes, straatjes, pleintjes, grachtjes en haventjes uit veel van die oude stadjes, waardoor een openluchtmuseum ontstond waarilogo zuiderzeemuseumn men bijvoorbeeld al lopend vanzelf van een buurtje uit Kampen in een buurtje van Vollenhove terecht komt.

Een oud vissersdorp; met een haven, een vismarkt en een muziektent. Kan een shantykoor zich een betere plaats wensen om zijn zeemansliederen ten gehore te brengen? Daarom biedt het Zuiderzeemuseum, onder de noemer Zuiderzeezangers, elke eerste zondag van de maand een koor die gelegenheid en op zondag 4 september valt die eer het Katwijkse Shantykoor Skuytevaert te beurt. En al komt het Shantykoor Skuytevaert niet uit een Zuiderzeegemeente, bijdragen aan de authentieke sfeer zal het zeker met liederen op het repertoire als ‘Mooi Volendam’ en ‘De Zuiderzee’. zie ook: www.zuiderzeemuseum.nl