Feestelijk Shantyfestival in Feestweek KWV Skuytevaert

't Bollenhart eet een visjeDe eerste helft van de maand augustus 2011 was er niet een die als zomers zal worden opgenomen in de annalen. Regen, wind en storm waren niet van de lucht. Mooie weersomstandigheden zou je denken voor een Shantyfestival met geharde zeebonken, die dan misschien vaak wel een klein hartje hebben, maar ook gewend zijn de elementen te trotseren alsof er een lentebriesje waait. Toch was het wel prettig dat die elementen zich op vrijdag 12 augustus even gedeisd hielden, toen de ‘zeebonken’ van Shantykoor ’t Bollenhart uit Noordwijkerhout en Gezelligheidskoor Kattuks Volk over het strand naar de Katwijkse Zeilvereniging Skuytevaert togen, om daar deel te nemen aan het door Shantykoor Skuytevaert georganiseerde Shantyfestival, dat jaarlijks tijdens de Feestweek van de zeilvereniging in een grote tent op het strand plaatsvindt. 

 

Door het zand ploegen hoefden de zangers, zangeressen en muzikanten met hun instrumenten trouwens niet. Skuytevaert had voor een pendeldienst gezorgd tussen Boulevard en tent in de vorm van een trekker met daarachter een grote platte kar met stoelen erop en nog een ‘bakje’ voor de instrumenten. Rond 20:00 uur was iedereen binnen en na de koffie en het welkomstwoord van Willem Schonenberg, woordvoerder van het Shantykoor Skuytevaert, kon het feest beginnen.

JarigRini van Kuppeveld jarig
Met recht feest, want gemengd koor Kattuks Volk, gekleed in het rood, begon met ‘Lang zal ze leven’ ter ere van de verjaardag van de echtgenote van dirigent Wim van Kuppeveld: Rini. Een verrassing waar zij maar een beetje blij mee was, omdat zij niet graag in de spotlights staat. Maar na het toezingen mocht zij zich weer snel verstoppen tussen de andere koorleden. Daarna bracht het koor romantische liederen als ‘Witte rozen uit Athene’ en ‘Traumschiff nach Hawaï’, het vrolijke liedje ‘Sarie Marijs’ en als uitsmijter ‘Het Zeeroverslied’. Met dit laatste lied zat de stemming er bij het publiek goed in en was het klaar voor de volgende meezingers van de mannen van ’t Bollenhart onder leiding van dirigent Jan Hertogh.

In ieder stadje…
Dit Shantykoor, dat er uitzag als een boevenkoor met hun toch ook heel leuke gestreepte shirts, begon met de schrik der zee ‘Bloody Mary’ en zong ook het zelfgeschreven en van muziek voorziene lied ‘Droom van Huis’. De zeeman kampt toch altijd met heimwee bleek ook hier weer uit het refrein: ♫ ’t Hart ligt thuis, droom van thuis. Ver van huis, breng mij thuis ♫. Maar er zijn ook andere zeemannen. Bolle Dries bijvoorbeeld waar men zijn huwbare dochters beter voor kan binnenhouden als hij voet aan wal zet. Hij deed het ‘in elk stadje, een ander schatje’ volgens het lied behoorlijk eer aan. ’t Bollenhart zegt de achter-, achter- achterkleinzoon van Bolle Dries binnen de gelederen te hebben, die dan ook de solopartij van dit lied zong. Of ook hij met de Kattuks Volk Feestweek 2011streken van zijn voorzaat behept is, vermeld de historie echter niet. Mooie inzet van dit lied trouwens met de vierstemmige intro van het koor.

Als derde koor zong het organiserend Shantykoor Skuytevaert met Jan Volbeda als zwaaibaas. Weer even rust met ‘Mull of Kintyre’ en het prachtig gezongen ‘I am sailing’ en dan door naar de meezingers zoals ‘Schuif maar aan’, ‘De woonboot’ en ‘John Brown’.

Toegift
Tussen de optredens door werden de koren onthaald op een door Skuytevaertvisbakkers Wim Guyt en Piet van Duijn versgebakken visje, dat dankzij de mooie avond lekker in de buitenlucht kon worden genuttigd. Met de kracht die daarbij was opgedaan zongen de drie koren tot slot van de avond gezamenlijk nog ‘Sierra Madre del Sur’, ‘Hoor je het ruisen der Golven’ en ‘Wild Rover’, en daarmee kwam er een eind aan een shanty-avond met een supergezellig sfeertje voor zowel koren als publiek. Skuytevaerder René van Dun stond inmiddels alweer klaar met de eerdergenoemde platte kar voor het transport terug naar de Boulevard. Een toegift voor de gastkoren die zo, bovenop het enthousiasme en applaus van het publiek, als dank voor hun deelname ook nog een romantische rit over het nachtelijke Katwijkse strand toe kregen. Klik hier voor meer foto’s