Rook, shanty en gebakken vis bij Anneke in Kortenhoef…

Jaap en Kees bakken vis op erf Anneke GeelsDe paling is ‘op de bon’, maar daar was op zaterdag 4 september 2010 niets van te merken bij het 17e NK Palingroken in Kortenhoef. Er stonden niet minder dan 114 rookkasten opgesteld langs de Kortenhoefsedijk, waaronder de nodige Katwijkse kasten van Skuytevaertrokers/shanty-zangers/visbakkers. Die vielen niet in de rookprijzen, maar verdienen wel een eervolle vermelding omdat zij die dag een driedubbele taak hadden: Paling roken, hun partijtje meezingen in het Skuytevaert Shantykoor en vis bakken voor rokers, shantyzangers en andere gasten van de onvolprezen Kortenhoefse  Anneke Geels, die de Katwijkse delegatie ook dit jaar weer geweldig gastvrij op haar erf ontving.

De palingrokers waren in alle vroegte met hun rookkasten uit Katwijk vertrokken en hadden de boel keurig op orde toen de organisatie de te roken palingen kwam uitdelen. Ook de kraam voor het verkopen van vis t.b.v. Carnavalsvereniging De Rhijnhoornvlegels stond bij het openen van de Braderie volledig bemand en bevrouwd klaar. Het Skuytevaert Shantykoor stond pas voor een uur of één op de rol, dus die deden het wat rustiger aan; zij zouden lekker relaxed met een gehuurde bus komen. Maar… ♪♫Busje komt zo… busje komt zo… busje komt zo… busje komt zo…♫♪, het busje kwam helemaal niet en toen was het relaxte er ook gauw af want nu moesten er in allerijl auto’s met Bobs geregeld worden om toch nog een beetje op tijd ‘op het werk’ te kunnen verschijnen.

Dat lukte nog heel aardig zodat het optreden gelukkig gewoon doorgang kon vinden. Het werd een buitenoptreden want vanwege het mooie weer had de organisatie voor een podium voor te tent gezorgd. Zo kon het publiek lekker op het zonnige terras van het evenemententerrein blijven zitten om te genieten van en mee te zingen met ‘Hoor je het ruisen der golven’, ‘Tabé Ouwe Reus’, ‘Sierra Madre del Sur’ en meer van die mooie, vaak weemoedige, zeemansliederen. De rokers hadden inmiddels hun palingen ingeleverd bij de jury, zodat ook Katwijks ‘zingende rokers’ op het podium stonden. Daarna was het wachten op de prijsuitreiking en was er tijd voor een biertje of een loopje over de Braderie. Uiteindelijk vervoegden rokers, shantymannen en aanhang zich, net als ieder jaar, op het erf van gastvrouw Anneke Geels. Als dank voor haar gastvrijheid kreeg Anneke een persoonlijk concert, waarbij haar de eer te beurt viel het koor te dirigeren. Iets waarvan zij, zoals altijd, erg genoot. Rokers/Shantyzangers Jaap Houwaard en Kees van Duyvenvoorde bakten intussen heerlijke scholletjes en kibbeling (NB Op gas van redder in de nood van Kortenhoefsedijk nr.18, die de visbakkers met hun lege gasfles uit de brand hielp) en zo vierde het gezelschap een eigen feestje binnen het grote feest van deze 17e editie van het NK Palingroken in Kortenhoef.

Geen prijs voor de Katwijkse palingrokers dit keer, al kwamen er heel wat dames met ‘mooie prijzen’ terug van de rommelmarkt bij de kerk… Wel weer een geslaagde deelname van rokers en Shantykoor aan dit jaarlijks terugkerende evenement, met dank aan Anneke Geels voor het openstellen van haar erf als ’thuisbasis’ van de Katwijkers ver van huis.   Klik hier voor de foto’s