Shantyzanger Maarten Trippenzee als Historische held

Maarten Trippenzee als Jacob van der Does“Verboden in de zon te zitten, geen kapper en snor laten staan.” Aldus de opdracht die Skuytevaert Shantyzanger, en starttorenbeman- ner, Maarten Trippenzee kreeg, nadat hij auditie deed voor het historiestuk dat topfotograaf Erwin Olaf maakte voor Museum De Lakenhal ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011.

En daar staat hij: hier rechts op de foto in de persoon van Jacob van der Does; een Hollands edelman en verdediger van Leiden ten tijde van het beleg door de Spanjaarden.

Hier is slechts een fragment van de totale foto (die er uitziet als een schilderij uit de tijd van Rembrandt) afgebeeld. Het hele tafereel meet 2 bij 3 meter en Erwin Olaf toont daar het leven, maar vooral het lijden, tijdens het beleg van Leiden door de Spanjaarden. Op zijn manier dan: realistisch met het accent op de pest die in die tijd meer slachtoffers eiste dan de honger. Maar ook met een knipoog. Olaf: “Verder heb ik ook een paar gimmicks toegevoegd. Een kleurling. Kwam je in die tijd op straat nog niet tegen, hoor. Maar ook door de figuren uit 1574 op te tuigen met moderne dingen als een waxjas, een i-pod, een leesbril, een sm-tuigje. Ja, je moet goed kijken. Zoek de verschillen. Leuke opdracht voor de mensen. Ha, ha!”

De moeite van het bekijken waard dus. De tentoonstelling loopt van 30 september 2011 t/m 8 januari 2012 in Museum De Lakenhal in Leiden. En we geven er alvast eentje weg, zo’n ‘verschil’…  Maarten Trippenzee alias Jacob van der Does heeft zijn leesbril op de borst.