SHANTYKOREN FESTIVAL FEESTWEEK SKUYTEVAERT met gastkoren SEA OTTER en DE ZILK

Al een aantal jaren organiseert het Skuytevaert Shantykoor in de jaarlijkse Familie Feestweek bij Skuytevaert in Katwijk een Shantykoren Festival in de tent. Altijd een succes en voor de gastkoren een bijzondere ervaring om met de platte kar achter de trekker vanaf de Boulevard over strand naar die tent gereden te worden. Dit jaar viel het festival op vrijdag 1 augustus; een mooie zonnige dag met een beetje veel wind, maar ideaal voor het transport van zangeers, muzikanten en materiaalover strand en voor de toeschouwers om naar Skuytevaert te komen afzakken voor een avondje meezingen.

Het Skuytevaert Shantykoor bestaat sinds 2001 officieus toen als ‘act’ een aantal Skuytevaerders als shantykoor aan de Jamavond in de Feestweek deelnamen. Ze vonden het zo leuk dat besloten werd ermee door te gaan en zo werd het officieel; de naam van het koor spreekt voor zichzelf. De naam van gast-Shantykoor De Zilk laat zich ook eenvoudig verklaren. Het koor werd in 2005 opgericht door inwoners van De Zilk en telt inmiddels zo’n 50 leden; met mooie rode shirts op het podium een warm plaatje. Het andere gastkoor, gemengd Zeemanskoor Sea Otter, koos zijn naam bij de oprichting in 2000 in kantine ‘De Cockpit’ op vliegkamp Valkenburg vanuit het marineverleden van de zangers en zangeressen. Alle leden komen uit een of andere afdeling van de Marine, hetgeen ook aan hun uitmonstering te zien is, en de naam Sea Otter gaat terug op het dubbeldekker vliegtuig dat tijdens de watersnoodramp in 1953 reddingsacties verrichtte.

Zeemanskoor Sea Otter stak als eerste van wal met een eigen tekst op het Ierse lied Wild Rover, gevolgd door het mooie Roll Alabama Roll. Een rustig begin van de avond, maar met later ook een lekker meezingbare Marine Medley die begon met het van Dorus bekende ‘Zorreg, dat je d’r bij komt.’ Daarna was het de beurt aan De Zilk, dat opende met de Windjammer Song. Het Skuytevaert Shantykoor trad als derde op, waarna na een korte pauze de drie koren tezamen voor een gezellige finale zorgden.

Het publiek kon het allemaal prima waarderen en zong en klapte enthousiast mee. En ook de leden van de gastkoren hadden het naar hun zin: een bijzondere, en ook toepasselijke, locatie om op te treden, een koel biertje om de kelen te smeren, een versgebakken visje van de Skuytevaertvissers en, om het netjes af te ronden, weer een ritje langs het strand terug naar de Boulevard. Zie fotogalerij