SHANTYFESTIVAL in de FEESTWEEK: Met een altijd volle tent een volwaardig evenement!

Het Skuytevaert Shantykoor dat in 2001 tijdens de Jamavond van de jaarlijkse Feestweek werd geboren, mag in zijn verdere muzikale leven op het programma van die Feestweken natuurlijk niet ontbreken. Bleef het in de beginjaren nog bij het zingen van een paar liedjes tussen de bedrijven door, of na de BBQ, al snel breidde dit zich uit naar een avondvullend optreden, waarvoor ter versterking en afwisseling koren uit de omgeving werden uitgenodigd om mee te doen. Dit jaar waren dat Shanty-Gezelligheidskoor Recht door Zee uit Rijnsburg en het Schippertjeskoor uit Warmond. 

 

Om kwart over zeven vertrok de trekker, met daarachter op de platte kar vastgebonden een rits stoeltjes, van de tent op het strand naar de Boulevard om de gastkoren met hun aanhang op te halen. Een huifkar was lekkerder geweest want in de regen tegen windkracht 8 in op een open wagen is nu niet bepaald een plezierritje. De angst bestond dan ook dat de opkomst wel eens tegen zou kunnen vallen.

 

Om kwart over zeven vertrok de trekker, met daarachter op de platte kar vastgebonden een rits stoeltjes, van de tent op het strand naar de Boulevard om de gastkoren met hun aanhang op te halen. Een huifkar was lekkerder geweest want in de regen tegen windkracht 8 in op een open wagen is nu niet bepaald een plezierritje. De angst bestond dan ook dat de opkomst wel eens tegen zou kunnen vallen.

Maar dan kent men de ware shantyliefhebbers niet. Barre omstandigheden… er wordt over bijna niets anders gezongen dus wat is er mooier dan dat ook eens zelf aan den lijve te ondervinden. De koren waren dan ook gewoon in volle bezetting present en ook met de publieke belangstelling was niets mis. 

 

Recht door Zee
“Recht door Zee komt gewoon uit Rijnsburg hoor”, zei de speaker van dit nog jonge shantykoor. “Dat bij Katwijk komen heeft óns niets opgeleverd, terwijl jullie van ons niet alleen óns bloemencorso hebben gekregen maar ook nog eens ónze accordeonist Bab Kralt!” En om e.e.a. extra te onderstrepen openden zij hun optreden met een ‘eigen’ lied: Rijnsburg ons durp. En gelijk hebben ze. Met de rest van de liederen, o.l.v. dirigent Bart van der Oever, was alles trouwens weer broederlijk internationaal, want met een muzikale reis langs Engeland, Zuid Amerika, Nederland, Rusland, Italië en dan via Duitsland weer terug naar Nederland praat je natuurlijk niet meer over grenzen. Als dank was er voor hen na het zingen een lekker gebakken visje uit het bakhok. 

Daarna was het de beurt aan het Warmonds Schippertjeskoor. Met dit koor bestaan al langer goede contacten. Geregeld worden zangers over en weer uitgewisseld ter versterking bij optredens waar het eigen koor bijvoorbeeld door omstandigheden niet op volle sterkte kan zijn. Straks in Kortenhoef bijvoorbeeld, op de eerste zaterdag in september bij het NK Palingroken, komen er ook weer een aantal Schippertjes met Skuytevaert meezingen, omdat er nogal wat Skuytevaertzangers ook palingrokers zijn die hun rookkasten tijdens de wedstrijd natuurlijk niet in de steek kunnen laten. Ook de Schippertjes openden, o.l.v. dirigente Toos Cozijn (zonder wie de Schippertjes naar eigen zeggen ‘nergens zijn’ en die daarbij ook nog eens over een ‘gouden strotje’ beschikt) met een ‘eigen’ lied, het Warmonds Schipperslied. Daarna volgde een tripje langs een aantal Waddeneilanden met o.a. het bezingen van Terschellings vuurtoren in Ouwe Trouw Brandaris. 

240
Het publiek kon het allemaal wel waarderen en zong, naarmate de stemmen door het regelmatig ‘spoelen’ losser werden, steeds enthousiaster mee. Daardoor leek het Skuytevaert Shantykoor zelf, met vanavond ook Kees Houwaard van de partij, in plaats van zo’n beetje veertig wel tweehonderdveertig leden te tellen. En zo werd het slotoptreden, met de drie koren gecombineerd en het publiek dus als vierde koor, o.l.v. Skuytevaerts dirigent Jan Volbeda, een hele mooie afsluiting van deze gezellige avond. Als het éven kan… volgend jaar weer! Klik hier voor de foto’s