PARTNERGEMEENTE SIEGEN geniet van SKUYTEVAERT SHANTYKOOR

In het weekend van 15-17 augustus 2008 bezocht een delegatie uit oorspronkelijk Rijnsburgs Duitse partner-gemeente Siegen ons kustdorp Katwijk, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de relatie tussen Siegen en Rijnsburg. Door het samengaan van Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk tot Katwijk, werd automatisch het ‘bereik’ van deze relatie uitgebreid en vond men het een goed moment om de Siegenaren met wat nieuwe aspecten kennis te laten maken.

 

Het bezoek begon op vrijdag 15 augustus met een feestavond in Huys te Britten. Voor zaterdag 16 augustus stond er een aantal activiteiten op het programma, waarvan ook het Skuytevaert Shantykoor deel uitmaakte. Na een bezoek aan de redschuur en een tocht op zee met de Redder van de KNRM, arriveerden de gasten bij de Vuurbaak. Daar stond bij de historische Bomschuit KW 88 het Shantykoor opgesteld, dat met het Duitse ‘Jungen, komm bald wieder’ meteen voor een prettige welkomstsfeer zorgde. Skuytevaert makreelrokers en een door de gemeente verzorgde haringkar zorgden voor toepasselijke geuren. En met de nettenboetsters, die bij het in het plein verankerde Anker zaten, en de door het Genootschap Oud Katwijk in klederdracht gestoken figuranten was het maritieme plaatje compleet.

De vuurbaak werd druk bezocht, met liet zich de gerookte makreel en de broodjes haring goed smaken, net als de smousjes die een van de in klederdracht gestoken dames trakteerde en men genoot van de door het Shantykoor Skuytevaert ten gehore gebrachte ‘zeemansachtige’ liederen. Burgemeester Steffen Mues van Siegen kwam de zangers zelfs persoonlijk onderscheiden met de enige, echte, originele speld van de stad Siegen. Als dank ging hij met het koor en de figuranten op de foto, die hem natuurlijk zal worden toegezonden.

Voor de Siegenaren stond er die middag nog het Bloemencorso op de rol. Voor het Shantykoor zat het erop. Al met al een erg leuk optreden op een mooie locatie. (zie fotogalerij)