Open Oefenavond in Kerstsfeer

Open Oefenavond dec 2010 in Kerstsfeer   

Het was woensdag 22 december jl. nog lang geen Kerst, maar buiten lag er sneeuw, binnen was de boom opgetuigd en stonden de kransjes op tafel en op het repertoire van het Skuytevaert Shantykoor stonden deze Open Oefenavond voor de gelegenheid kerstliedjes tussen de stoere zeemansliederen. Dirigent Jan Volbeda liet zijn koor, om de sfeer er meteen maar in te brengen, zelfs openen met  Komt Allen Tezamen.

 

Het op deze traditionele avond in december aanwezige publiek kon het wel waarderen. Bovendien had Rokus Hassefras van de muziekcommissie voor tekst op papier gezorgd, dus meezingen ging als vanzelf; net als met de vertrouwde shantyliedjes trouwens. Nu bestond het publiek uitsluitend uit dames en dat wil nog wel eens wat onrustig zijn. Het ontlokte ‘iemand’ zelfs de opmerking dat het “geen Libelle Shantydag” was, maar daar kon om gelachen worden. Net als om de vele uitroepen “Fijn dat je er weer bent, Co”, aan het adres van accordeonist Co Boeff die ver weg woont en lang niet altijd aanwezig kan zijn. Hem werd als dank Nu Zijt Wellekome toegezongen.

Kaas
Een gezellige sfeer op wat meer een concert dan een trainingsavond was, al waren er enkele nummers waarbij men graag kaas bij de hand had gehad om de oren mee dicht te stoppen. Die was er niet dus kromde men in plaats daarvan zijn/haar tenen bij o.a. het horen van Zie ik de Lichtjes van de Schelde en Schӧn ist die Jugendzeit, maar dat zongen ze dan ook zo’n beetje voor de eerste keer. Voor het mooi uitgevoerde Mull of Kintyre, Rolling Home en Zeeman jouw Hart ligt op Zee daarentegen, haalde men graag de spreekwoordelijke kaas weer uit de oren.

Leuk om nieuwe solisten een kans te zien krijgen. Wim Verdoes mocht die rol vertolken in Hanging Johnny en later nam Floor van der Plas de solo-honneurs waar voor de afwezige ‘vaste’ solist bij Botany Bay, Niek Schaap; daarbij gelukkig wel ondersteund door Rokus want er was zo voor de eerste keer wel sprake van enige schroom bij de nieuwbakken solist. Hetgeen overigens van Willem Verdoes niet gezegd kan worden…

Controle?
Verdacht was nog even de aanwezigheid van de nieuwe ledenadministrateur van de KWV Skuytevaert waarvan het Shantykoor deel uit maakt, Eddy Pool. Hij zong zelfs mee! Wilde hij lid worden of kwam hij controleren of alle zangers wel lid van de KWV zijn, wat een voorwaarde is om lid van het Shantykoor te mogen zijn? Maar nee, hij bleek te verkeren met de dochter van de dirigent en was dus gewoon voor de gezelligheid aanwezig. Maar wie weet… wordt hij nog ingelijfd binnenkort.

Voor het laatste nummer van de reguliere avond, schudde dirigent Jan Volbeda de hand van 1e violist Siem Guyt. Die speelt dan wel gitaar en geen viool, maar de avond vond dan ook plaats in de Sociëteit van de KWV Skuytevaert en niet in het Concertgebouw.

Een leuke avond met een gezellig nazit waarbij helaas door een misverstand(?), falend internetverkeer of wie zal het zeggen, de bitterballen ontbraken. Maar op de eerste (voor de gelegenheid ook ‘open’) oefenavond in het nieuwe jaar, op 5 januari, wordt dat goedgemaakt en is er na het ‘wensen’ een compleet bittergarnituur. U bent ook dan van harte welkom.

Klik hier voor de sfeervolle foto’s.

.