Drie-, Vier-, Vijf- of Zes-Korenfestival van Kattuks Volk in Tripodia?

Kattuks Volk voorzitter met dirigenten 19 nov 2010Op vrijdag 19 november vond in Tripodia voor de vijfde keer het Drie-Korenfestival plaats dat Gezelligheidskoor Kattuks Volk sinds 2006 jaarlijks organiseert; het eerste lustrum dus. Voor de gelegenheid in een volledig Katwijkse bezetting met, naast Gezelligheidskoor Kattuks Volk zelf, ook Shantykoor de Katwijkse Roergangers en Shantykoor Skuytevaert. Om de eenheid nog groter te maken, hadden alle zangers en zangeressen zich in het rood gestoken, waardoor men naar het model ‘frokje’ moest kijken om te weten met welk van de drie koren men te maken had. Drie koren? Vier had je ook geloofd en eigenlijk waren het er vijf… of zes…

 

Om 20:00 uur opende waarnemend voorzitter Gerard Hoogervorst de avond met de gedachtenis aan Kattuks Volks vorig jaar overleden voorzitter Kees Houwaard, met wie het Drie-Korenfestival vijf jaar geleden begon. Daarna opende Kattuks Volk onder leiding van dirigent Wim van Kuppeveld ook muzikaal de avond met een serie meest ingetogen gezongen liedjes als Meisje, ik ben een zeeman, The Fields of Athenry en Roll Alabama Roll. Geen echte meezingers nog en ook het publiek moest er zo in het begin nog een beetje inkomen. De tweede set was voor de Katwijkse Roergangers met Ab Reinders als zwaaibaas. Zij begonnen met Die Windjammer kommen om daarna via Katwijk aan Zee uit te komen In de Kroeg van O’Connel, alwaar het publiek zich gedurende dit liedje ook waande en het refrein lekker meezong. De Katwijkse Roergangers praatten hun liedjes humoristisch aan elkaar en sloten hun optreden origineel af met een aantal wat minder bekende songs die betrekking hadden op de vrachtvaart.

Oude bekenden
Onder het publiek bleek zich ook weer de familie Bellekom uit Wassenaar te bevinden. Vorig jaar kregen de heer en mevrouw Bellekom het uitje aangeboden van zoon Leo en schoondochter Marleen t.g.v. de verjaardag van mijnheer Bellekom die toen op 10 november (10-11) 84 jaar werd. Dit jaar was het ‘excuus’ de verjaardag van mevrouw Bellekom die op 11 oktober (11-10) jarig was en 82 jaar werd. Net als de heer Joop Corten (een 85-jarige Bosschenaar die met een Noordwijkse trouwde, daarna in Katwijk woonde en nu in Valkenburg verblijft…) die naast hen zat, hadden de Bellekoms het uitstekend naar hun zin.

Na de pauze begon het feest pas goed toen speaker Rokus Hassefras van Shantykoor Skuytevaert het publiek verzocht de stoelriemen los te maken, uit de stoel te komen en actief mee te doen met het optreden. En hoewel het koor onder leiding van dirigent Jan Volbeda niet eens met feestnummers begon, klonken ze wel zo opgewekt dat het publiek al snel enthousiast meedeed. Klappen bij Daar bij de Watering, meedeinen met I am sailing en tot slot mee racen met de snelle ay ay jippie jippie jees van het Zeeroverslied.

Kattuks Volk kwam na de gastkoren nog een keer terug voor een tweede optreden. Zo ingetogen als ze aan het begin van de avond hadden gezongen, zo uitbundig klonken nu Als de klok van Arnemuiden, Mooi Vissersdorp, Wieringen, John Brown’s Daughter en sleepte speaker Johan Houwaard het publiek helemaal mee in het feestje. Het publiek genoot en het “ze zeggen” dat je niet zo heel goed hoeft te kunnen zingen als je in een koor zingt ging voor de mensen in de zaal helemaal op… ze vormden een prachtig koor.

Zes koren?
Voor de grote finale smolten de in het rood geklede koorleden van alle koren tot één groot koor samen op het podium en gaven daar nog eens een geweldige serie ten beste met Schuif maar aan, Het Kleine Café aan de Haven, Schatje de Tros kan los en als toegift het zéér meezingbare Wild Rover. Hoewel er vanuit de zaal nog ‘we want more’ werd geroepen, was het nu toch echt afgelopen, maar een mooie avond was het. En hoe dat nu zit met het aantal koren? Eenvoudig optelsommetje: Het serieuze Kattuks Volk van voor de pauze, de twee gastkoren, het feestende Kattuks Volk van na de pauze, het samengestelde finalekoor en natuurlijk het ruim 250-koppige publiekskoor. Zes in totaal! Klik hier voor foto’s