Zeer geslaagde Shantyreis naar Duisburg

In het Pinksterweekend van 14-16 mei 2016 trok het Shantykoor Skuytevaert met aanhang per bus naar Duisburg, om daar deel te nemen aan een Shantyfestival. Locatie was een tot Café Diebels im Hafen omgebouwde bierbrouwerij, waar ook de maaltijden verzorgd werden. Een mooie ’tent’ al was het voor de koren, door de dichte balkenconstructie, af en toe wel dringen om zich als eenheid op te kunnen stellen. Behalve het Shantykoor Skuytevaert waren ook de shantykoren Die Maeze Sanghers uit Maassluis en IJgenweiss uit Berkel en Rodenrijs van de partij.

Op zaterdagochtend 14 mei startte Chauffeur Kees Koelewijn zijn bus van Brouwer’s Tours al om kwart voor zeven! Beetje vroeg, maar nodig omdat organisator Pelikaan Reizen voor een compleet dagprogramma had gezorgd: koffie met taart in Neuss, verkennen centrum Duisburg en lunchen, rondvaart door de haven van Duisburg, inchecken in het hotel Wyndham Duisburger Hof, vertrek naar Diebels im Hafen, diner en optreden van de drie koren. Al met al een heel gezellige dag, waarbij ’s avonds zelfs nog een glimp kon worden opgevangen van Douwe Bob bij het Songfestival op het grote scherm in Diebels. Het geluid werd ook nog even aangezet om onze Nederlandse ster te horen zingen. Maar toen Douwe aan zijn ’tien seconden stilte’ begon, ging het geluid weer uit omdat men dacht dat ie klaar was. Komisch toch?!

Op zondag zorgden de Skuyevaerters voor een zeemanssfeertje door voor Café Diebels hun rooktonnen op te stellen en zo een gerookt makreeltje bij de lunch konden presenteren. De aanhang waaierde een beetje uit voor een wandeling, ergens koffiedrinken of museumbezoek maar was veelal weer present voor de lunch en de shantyoptredens in de middag. Helaas was Skuytevaerts dirigent verhinderd, maar zanger Engel en gitarist Siem wisten dat heel aardig op te vangen. Ook enkele van Skuytevaerts muzikanten konden de reis niet maken. Hier hielpen invallers Kees van Oostrum en Ruud Schouten op accordeon en Kees Broekhof met trom en zang het koor uit de brand. Zelfs Brouwer’s directeur Peter Brouwer voegde zich als rechtgeaarde shantyzanger in kiel tussen de Skuytevaerders. Helaas was het matig, en mottig, weer zodat alle optredens binnen moesten plaatsvinden. Niet erg want het was super gezellig, maar zo werden de beoogde op de Boulevard flanerende voorbijgangers niet bereikt. Maar goed, die waren en bij gebrek aan de zon natuurlijk ook niet.

De maandag begon met zacht weer en langzaamaan verscheen er ook een zonnetje. Niet voldoende voor een buitenoptreden, maar wel voor meer mensen op de Boulevard die ook binnen kwamen om naar de shantymuziek te luisteren… en mee te zingen en met het Shantykoor Skuytevaert zelfs een kleine polonaise te lopen. Een lekker sfeertje in ieder geval waarbij zangers, muzikanten en hun aanhang zich aardig thuis begonnen te voelen op de bovenverdieping van Diebels die voor hen gereserveerd was. Het diner liet men zich weer goed smaken net als de biertjes en de wijntjes, maar om half acht stond Kees met de bus voor en was het tijd om op huis aan te gaan. Dank aan Kees Koelewijn voor het veilig thuisbrengen. En dank aan allen die op welke manier dan ook hebben bijgedragen aan dit zeer geslaagde shanty-uitje naar Duisburg. [Kijk voor de foto’s in de Fotogalerij ‘Shantyreis naar Duisburg’]