Open Oefenmiddag op de valreep

Het jaar 2021 loopt ten einde. De halve lockdown is inmiddels overgegaan in een hele lockdown en net als andere activiteiten, liggen ook de muzikale bijeenkomsten voorlopig op de plank. Op de valreep kon de traditionele afsluiting van het muzikale jaar van Zeemanskoor Skuytevaert gelukkig op zaterdag 18 december net nog doorgaan. En al werd de Open Oefenavond een Open Oefenmiddag en stond er geen kerstboom in de oefenruimte, toch werden het erg gezellige uurtjes. Met een stukje weemoed ook, omdat dirigent Maarten Trippenzee en accordeonist Arie Hakemulder noodgedwongen afscheid namen na lange staten van dienst.

Er was koffie met kerstkrans bij binnenkomst, waarna waarnemend dirigent Ab Reinders het koor voor een bescheiden aantal fans door de eerste helft van het oefenprogramma leidde. Fans die zich overigens enthousiast lieten horen. Zo speelde Dick Kromhout op de mondharmonica en natuurlijk zong men mee. Er werd zelfs een soort achtergrondkoortje gevormd door Marie, Atie en Lydia. Bijzonder was dat het koor ineens maar liefst 3 solisten rijk bleek te zijn: Jan Berkheij, Leen van Rijn en Teun Kralt. Geen kerstboom dus, maar omdat gitarist Jaap van Duijn een soort winters-Noorse trui aanhad kon je met een beetje fantasie toch aan een sfeervol vlokje sneeuw denken. Daarna was het pauze, schonk René van Dun een wijntje of een biertje, genoot men van het door Siem en Co verzorgde bittergarnituur en van de toastjes met zalm van Marie. Hopelijk smaakte het Co Boeff ook, want eigenlijk zou hij in Brabant zijn en daar een echt Brabants worstenbroodje eten.

Zieken
Het tweede deel van de middag begon met recht op wat ernstiger toon. Voorzitter Willem Schonenberg blikte terug op een muzikaal jaar met coronahindernissen, waarin toch nog een aantal leuke optredens konden plaatsvinden. Hij dankte ieder die tot het goede reilen en zeilen van het koor heeft bijgedragen. Daarnaast vroeg hij aandacht voor collegazangers en -muzikanten die wegens ernstige ziektes niet aanwezig konden zijn. Hen wenste hij veel sterkte in de hoop dat zij mogen herstellen en volgend jaar weer deel uit zullen maken van het koor.

Afscheid, opvolging en dank
Accordeonist Arie Hakemulder vertrekt helaas uit het Zeemanskoor. Na 18-3 jaar onderbreking = 15 jaar spelen. Zijn drukke werkzaamheden laten hem niet voldoende tijd om zijn muzikale hobby bij het Zeemanskoor voort te zetten. Maar alles is nog niet verloren. Mocht het echt eens een keer heel erg nodig zijn, dan wil hij nog wel eens bijspringen. En daar stond dan weer veel dank en een boeket prachtige bloemen tegenover.

Ook dirigent Maarten Trippenzee stopt, maar hij vertrekt niet! Het dirigentschap valt hem de laatste tijd zwaar wegens lichamelijke ongemakken, maar zingen lukt nog prima dus Maarten: welkom in het koor. Willem Schonenberg dankte hem voor zijn grote inzet voor en betrokkenheid bij het koor sinds hij 7 jaar geleden het dirigentenstokje overnam van Jan Volbeda. Met zijn aanpak, repertoirekeuze en gedegen voorbereidingen heeft hij het koor gebracht tot waar het nu is. Ook voor hem dus veel dank en een mooi boeket.

Maarten droeg het dirigentenstokje persoonlijk over aan zijn opvolger Ab Reinders. Ab zwaaide al zo’n 20 jaar bij verschillende koren, zoals Why Not, De Windvangers en de Roergangers en nu dus al een tijdje als waarnemer bij Zeemanskoor Skuytevaert. Dat ging hem tot nog toe al uitstekend af dus daar kan Maarten gerust op zijn. Ab zal zijn eigen stijl en inbreng hebben als dirigent en zijn eigen stempel op het repertoire drukken.  Maar, om met een knipoog naar Jaap Kooiman te spreken: er gaat hier (wellicht) een heel andere wind waaien.

Tot slot bedankte ook Maarten nog een aantal mensen. Zoals de muzikanten, technische man Jaap van der Plas, medebestuurslid René van Dun en natuurlijk alle zangers. Zeemanskoor Skuytevaert bestaat ten slotte bij de gratie van de inzet van iedereen! (klik hier voor de foto’s)

Fijne Kerst en een heel mooi Nieuw Jaar