Mannen met baarden, Lang zal hij leven en meezingers op het Skuytevaert Shantyfestival

Na dagen van bergen wind en sloten water klaarde het weer in de loop van donderdag al heel aardig op. En vrijdagavond was het zelfs een prima weertje om over strand naar de feesttent van de KWV Skuytevaert te komen voor het jaarlijkse Shantyfestival. Het organiserende Shantykoor Skuytevaert kreeg dit keer De Vlietzangers uit Rijnsburg en De Kreunende Sluisdeuren uit Alphen aan den Rijn op bezoek. Voor De Kreunende Sluisdeuren was het de eerste keer dat zij op bezoek waren bij Skuytevaert en ze vonden het een bijzondere ervaring zo op het strand. Dat de feesttent nogal een eindje uit de bewoonde wereld lag, was geen probleem. Iedereen die niet wilde lopen kon mee met Skuytevaerts eigen transportmiddel: de trekker met daarachter de gaaskar met stoeltjes. Gemakkelijk, al was het uitstappen dat dan weer niet altijd. Maar chauffeur René van Dun deed zijn uiterste best de passagiers voor misstappen te behoeden.

Lang zal hij leven
Tussen 19:00-20:00 uur werden de gasten vanaf de boulevard met de gaaskar aangevoerd. Voor aanvang van het festival dronken zangers en muzikanten een bakje koffie, stonden ze nog even in het zonnetje buiten de tent en begroetten ze oude vrienden. Tot het tijd was voor De Kreunende Sluisdeuren om het podium te betreden. Dat deden ze op zeer originele wijze. Een paar zangers begonnen onder leiding van dirigent René de Groot het lied Al die willen te kaap’ren varen te zingen. Tijdens het lied liep het podium langzaam vol met ‘mannen met baarden’ totdat het voltallige koor tegenover het publiek stond. Het volgende lied was een verrassing, want er volgde geen zeemanslied maar een hartelijk gezongen Lang zal hij leven aan het adres van de jarige Willem Schonenberg, secretaris van het Shantykoor Skuytevaert. Daarna ging men weer over tot de orde van de dag en brachten de Sluisdeuren hun repertoire met veel enthousiasme.

Drumstel
Terwijl de zangers van het eerste koor konden gaan genieten van een door Skuytevaert aangeboden en gebakken visje, was het de beurt aan De Vlietzangers. Ook zij konden het publiek onder leiding van dirigent Konstantin Roor goed vermaken met mooie nummers, waaronder een Russisch lied, en gezellige meezingers. Daarbij huisde hun ‘orkest’ naast accordeonisten ook een drummer met een prachtig drumstel waarmee hij uitstekend overweg kon. Dat zorgde voor een bij shantykoren niet zo vaak gehoord extra muzikaal accent. Als dank voor hun optreden konden zij daarna natuurlijk ook aan de door Jaap en Kees versgebakken kabeljauw.

Gezelligheidskoor
Als laatste koor betrad het Shantykoor Skuytevaert het podium voor zijn ‘thuiswedstrijd’. Het Shantykoor Skuytevaert noemt zich eigenlijk liever gezelligheidskoor. Gezellig shantykoor zou ook kunnen. In ieder geval maakten zangers en muzikanten hun streven om het publiek een vrolijk uurtje te bezorgen volop waar. Lekkere nummers waarmee de zaal gemakkelijk kon meezingen dankzij de op papier uitgedeelde teksten en… er werd zelfs een beetje gedanst! De eerlijkheid gebied daarbij te zeggen dat de alcoholische versnaperingen de zinnen en de beentjes inmiddels wel al wat losser hadden gemaakt.

Gesmeerde kelen
Tot slot verenigden de drie koren zich op en rond het podium voor een gezamenlijke finale onder leiding van Skuytevaerts dirigent Maarten Trippenzee en zoveel mogelijk muzikanten. Een groot koor dat in de slotnummers luidkeels werd bijgestaan door het publiek dat inmiddels ook de kelen voldoende had gesmeerd om alle schroom op meezinggebied te laten varen. Een uiterst gezellig slot van een zeer geslaagde avond.

Klik hier voor de foto’s