Jan Volbeda (l) geeft stokje door aan Maarten Trippenzee

Op woensdag 18 december 2013 sloot het Shantykoor Skuytevaert het jaar af met een gezellige avond in de Sociëteit van de KWV Skuytevaert. Aanhang en andere belangstellenden zijn dan van harte welkom en er wordt altijd graag meegezongen met de aanstekelijke shantyliedjes. Hoogtepunt van deze avond was dit jaar het moment dat dirigent Jan Volbeda het stokje doorgaf aan zijn opvolger Maarten Trippenzee.

Vijf jaar geleden zocht het Shantykoor Skuytevaert een opvolger voor hun toenmalige dirigent Kees Hoek en vond deze in de persoon van Jan Volbeda. De overdracht van het dirigeerstokje vond plaats op 10 december 2008. Jan ‘wilde het wel proberen’, maar het ging hem zo goed af dat hij zijn proeftijd met glans doorkwam en mocht blijven. De tweewekelijkse oefenavonden vond hij altijd gezellig en natuurlijk nuttig. Maar het meeste plezier beleefde hij aan de optredens, wanneer hij met zijn zangers en muzikanten het publiek een aangenaam luister- en meezinguurtje kon bezorgen. Na vijf jaar vond Jan het echter tijd voor verandering en vroeg het bestuur een opvolger voor hem te zoeken. Dat werd Maarten Trippenzee, een van de zangers van het koor, die Jan in de afgelopen jaren al vaker verving wanneer deze afwezig was. 

Jan Volbeda’s moeder zag haar zoon op deze woensdagavond voor het eerst, en meteen voor het laatst, in actie als dirigent. Ze zat in een gezellig hoekje en verklaarde desgevraagd dat zij geweldig had genoten. Jan nam ondanks zijn ferme besluit, toch met een beetje pijn in het hart afscheid; maar het was tijd. En in de toekomst zal hij ook niet zonder muziek door het leven gaan. Hij denkt er al over om de klarinet weer op te pakken en daar ‘iets mee te gaan doen’.

Maarten Trippenzee aanvaardde zijn nieuwe taak als dirigent met plezier. Voor hem om er in te komen en voor het koor en de muzikanten om aan hem te wennen, zwaaide hij meteen maar een paar nummers. Dat ging prima en zo laat Jan met een gerust hart de leiding van het Shantykoor Skuytevaert over aan zijn opvolger Maarten.

Jan, bedankt voor je inzet en betrokkenheid in de afgelopen vijf jaar en blijf muziek maken!